Pár szó a villanyszerelésről

Az elektromosság akár halálos balesetet is okozhat, így villanyszerelési munkák elvégzésénél mindig a biztonság az elsődleges szempont. Néhány alapszabály betartásával azonban könnyen elkerülhetjük a baleseteket.
– Villanyszerelési munkák megkezdése előtt mindig le kell kapcsolni a főkapcsolót.
– Vizes kézzel nem szabad elektromos berendezéshez, készülékhez nyúlni.
– A fürdőszobában különös figyelem szükséges az elektromos eszközök használata esetén, hiszen sok baleset itt és így történik.
– A készülék javítása előtt a csatlakozó dugaszt ki kell húzni.
– Készülékek bekötésekor sosem szabad megfeledkezni a földelésről.
– A gyermekek védelme érdekében biztonsági, védett szerelvények használata javasolt.

Az áramellátás

A lakossági és a közületi célokra használt villamos energiát erőművekben állítják elő. Ehhez a folyamathoz kiindulási alap lehet a szilárd vagy folyékony szénhidrogén ill. földgáz elégetésével nyert hőenergia. Az erőforrások korlátozottsága miatt azonban az emberiség igyekszik alternatív energiaforrásokat találni. Hasznosíthatják a Nap, a szél, vagy a vizek energiáját, ill. az atomerőművekben valamely nehéz atommag maghasadásakor felszabaduló energiát. Az így nyert energia turbinákat hajt meg, amelyhez generátorok csatlakoznak. Az áramtovábbítás gazdaságossága miatt ezek feszültségét nagyfeszültséggé alakítják a transzformátorok. Az így előállított nagyfeszültség távvezetékeken jut el az ipartelepekre, ahol a transzformátorok kisfeszültséggé alakítják vissza. Ez a villamos energia jut el a fogyasztókhoz lég- vagy földkábelen keresztül.
Európában a hálózati vonalfeszültség 50 Hz és 230 V, a fázisfeszültség pedig 400 V. A legtöbb lakásban egy fázis, egy nulla és egy földvezető van bekötve. A nagy teljesítményű villamos berendezések alkalmazása esetén szükség van mindhárom fázis bekötésére.

A megfelelő felszerelés

Alapvető villanyszerelési munkákhoz szükséges eszközök: konnektorok, dugvillák, bedugható elosztók, a csatlakozóvezetékek, és az áramkört alkotó kábelek.
Egyéb eszközök: vezeték- és csődetektor, szigetelőszalag, különböző átmérőkhöz alkalmas vágó- és csupaszolófogó, villanyszerelő csavarhúzó, sorozatkapocs, vezetékleszorítók, áramkörvizsgáló hibakereséshez, olvadóbiztosítékok, biztosítóhuzalok.

A villanyszerelésről a legfontosabb tudnivaló nem más, minthogy szakmunkának tekinthető, vagyis a legfontosabb dolog vele kapcsolatban nem más, minthogy sosem szabad félvállról venni, mert az életünkkel, saját testi épségünkkel játszunk. A villanyszerelés lépésről lépésre elsajátítható ugyan, azonban vannak bizonyos határok, amiket nem árt betartani. Egy konnektor vagy egy kapcsoló cseréje ugyanis kellő körültekintéssel általunk is kivitelezhető lesz, de amennyiben egy egész helyiséget szeretnénk vezetékezni, ahhoz már nem árt a szakszerű segítség.

Noha a villanyszerelés valóban egy szakmunka, általánosságban kijelenthető, hogy igencsak nagy problémákkal kell szembenéznie annak, aki legalább egy kicsit nem konyít a témához. Szerencsére a konnektorok és a kapcsolók nagy általánosságban csak ritkán mennek tönkre, a villanykörték cseréjéhez pedig nem kell diploma, ellenben ha egy kicsit alaposabban bele kell nyúlni a rendszerbe, ahhoz már fontos lesz ismerni az alapokat.

Talán megdöbbentő lehet, de a legfontosabb tudásunk a témában nem más, minthogy tisztában legyünk saját korlátainkkal. A villaszerelés lépésről lépésre sajátítható el, így a legáltalánosabb alapoktól kell kezdenünk, miszerint még a legalapvetőbb villanyszerelési munkálatoknak is csak akkor álljunk neki, ha már meggyőződtünk arról, hogy a berendezést vagy a helyiséget áramtalanítottuk. Ha berendezési tárgyról van szó, elegendő lesz csak kihúzni a konnektorból, ha viszont a rendszer részéről beszélünk – például csillárt cserélünk – akkor érdemes lekapcsolni a központi automatát a biztonság kedvéért. A szerelés csak így lehet biztosan veszélytelen.

Lámpakapcsolóhoz, de csak konnektorhoz is kizárólag akkor nyúlhatunk hozzá, ha lekapcsoltuk a megfelelő áramköri biztosítót. Tudniillik ezekben mind fázis fut, amelyek megérintésével bizony halálos áramütés is érhet minket. Ha a villanyszerelés lépésről lépésre történő elsajátítása a cél, mindig ezzel indítsuk meg a munkát, és jó tanácsként érdemes még az áramtalanított konnektort is duplán ellenőrizni, így kiszűrhetjük a kóboráram lehetőségét, ami szintén kellemetlen, noha nem halálos áramütést okozhat.