Profivillanyszerelés – Gyorsszolgálat – Non-stop

Kismegszakítótábla
Izzó a füben
Villanyszerelési eszközök
Pár szó a villanyszerelésről

Az elektromosság akár halálos balesetet is okozhat, így villanyszerelési munkák elvégzésénél mindig a biztonság az elsődleges szempont. Néhány alapszabály betartásával azonban könnyen elkerülhetjük a baleseteket.
– Villanyszerelési munkák megkezdése előtt mindig le kell kapcsolni a főkapcsolót.
– Vizes kézzel nem szabad elektromos berendezéshez, készülékhez nyúlni.
– A fürdőszobában különös figyelem szükséges az elektromos eszközök használata esetén, hiszen sok baleset itt és így történik.
– A készülék javítása előtt a csatlakozó dugaszt ki kell húzni.
– Készülékek bekötésekor sosem szabad megfeledkezni a földelésről.
– A gyermekek védelme érdekében biztonsági, védett szerelvények használata javasolt.

 

Az áramellátás

A lakossági és a közületi célokra használt villamos energiát erőművekben állítják elő. Ehhez a folyamathoz kiindulási alap lehet a szilárd vagy folyékony szénhidrogén ill. földgáz elégetésével nyert hőenergia. Az erőforrások korlátozottsága miatt azonban az emberiség igyekszik alternatív energiaforrásokat találni. Hasznosíthatják a Nap, a szél, vagy a vizek energiáját, ill. az atomerőművekben valamely nehéz atommag maghasadásakor felszabaduló energiát. Az így nyert energia turbinákat hajt meg, amelyhez generátorok csatlakoznak. Az áramtovábbítás gazdaságossága miatt ezek feszültségét nagyfeszültséggé alakítják a transzformátorok. Az így előállított nagyfeszültség távvezetékeken jut el az ipartelepekre, ahol a transzformátorok kisfeszültséggé alakítják vissza. Ez a villamos energia jut el a fogyasztókhoz lég- vagy földkábelen keresztül.
Európában a hálózati vonalfeszültség 50 Hz és 230 V, a fázisfeszültség pedig 400 V. A legtöbb lakásban egy fázis, egy nulla és egy földvezető van bekötve. A nagy teljesítményű villamos berendezések alkalmazása esetén szükség van mindhárom fázis bekötésére.